lauantai 1. kesäkuuta 2013

Lasikapussi ohjeistusta

Ajattelinpa laittaa pientä ohjeistusta teille tänne, jos vaikka innostuitte kokeilemaan lasikapussikorujen valmistusta. Jos joku jäi silti mietityttämään, niin laita kommentteihin / sähköpostiini kysymyksiä tulemaan. Vastailen parhaani mukaan :)

*****

Tässä linkkejä ohjeisiin, millä siis itse lähdin liikkeelle:


Lilly D'n lasikapussiohjeet löydät TÄÄLTÄ. (pdf)

Simppeli videotutoriaali löytyy TÄÄLTÄ. (youtube)

Annie Howesin lasikapussiohjeet löydät TÄÄLTÄ.

*****

Parhaiten kokeilemistani liimoista minulla on toiminut Glamour Seal, koska kuvina useimmiten on itse tulostetut kuvat.

Muut valmiit kuvat, joiden arvioin kestävän leviämättä, liimaan kuitenkin mielummin Lilly D's High Definition Glass Epoxy:lla. Tällä ei jää niin helposti ilmakuplia lasin väliin. Ja toisaalta on vähän paksumpaa kuin melko vetinen Diamond Glaze.

Kaksipuoleisia tarroja tai Diamond Glazea en voi omien kokemusten pohjalta suositella ollenkaan. Tarroja ehkä hätätapauksessa..

Linkittämäni ohjeet ovat englanniksi ja näitä liimojakaan ei valitettavasti taida muualta saada kuin ulkomailta.. Mutta jos englanti taipuu, niin hyvään alkuun jo noilla ohjeilla pääsee. Erilaisia liimoja kannattaa kokeilla, löydät niistä itsellesi sopivan.

Kotimaisista korunettikaupoista ainakin Kirjohelmessä on myynnissä lasikapusseja ja riipuspohjia, sekä Helmientalossa.

*** edit. 8.2.2014 Myyjiä tulee koko ajan lisää. mutta itse uskallan suositella mielelläni BohemiaDesign:ia tarvikkeiden ostopaikkana. :)


*****

Sitten itse aiheeseen. Vaihekuvia selostuksen kera kapussikorujen tekemisestä.

Kuvat on tulostettu matta valokuvapaperille.
Annetaan kuivua rauhassa, mielummin vähintään muutama tunti.
Lasikapussit pestään esim. fairyllä ja kuivataan mahdollisimman pölyttömästi. (Talouspaperia itse olen käyttänyt.)

Tavarat katsotaan valmiiksi.
- Topseja, jotka kostutettu toisesta päästä.
- Hammastikkuja
- Sivellin, lämmintä vettä siveltimen puhdistukseen ja esim. talouspaperia siveltimen kuivaamiseen.
- Liimasuttupaperi.

 Kuvat, kapussit, liima ja muut valmiudessa.

Liimaa levitetään kapussille ohuelti, mutta riittävästi.

 Painetaan tiiviisti kuvan päälle, niin että mahdolliset ilmakuplat vierisivät pois välistä.

Ylimääräiset liimat tursuilee, ne voi hetken päästä pyyhkäistä topsilla pois. Liima on vesiliukoista.

Glamour Seal kuivuu todella nopeasti ja sitä ohjeistetaankin käyttämään suoraan kapussille. Mutta minulle on ollut helpompaa pursottaa liimaa ensin paperille, ja siitä sitten siveltimellä laittamaan. Näin toimiessa liimaa menee kyllä enemmän hukkaan, kun kaikkea ei ehdi / kannata yrittää käyttää yhdestä pursotuksesta. Ripeästi kun toimii, niin yksi pursotuskerta minulla toimii noin 3-4 kapussin liimaamiseen. Sitten alkaa tulla liimaan kökköjä, jotka ei oikein kaunista liimausjälkeä. (kysy vaan mistä tiedän..)

 Sivellintä kannattaa puthdistaa ahkerasti, mielummin liian usein kuin harvoin.

 Kuten myös kuivatakin huolellisesti. Märällä siveltimellä levitetty liima ei tee hyvää jälkeä..

(Jatkossa aion opetella annostelemaan liimaa sopivan määrän suoraan lasille ja levittämään sen hammastikulla, jolloin samalla saa mahdollisia ilmakuplia ehkä helpommin puhkottua pois. Samalla myös vähenisi se riski, että saa liiman sekaan pölyä ym hiukkaisa sotkemaan.)


Tällä kertaa liimasin kuvat näin, etten leikannut kuvia erilleen. Toimii juuri ja juuri, kun paperi on pieni (10x15cm) ja kuvat noin harvassa. Suosittelen kuitenkin leikkamaan kuvat aina erilleen, niin että paperi pääsee tarvittaessa hieman kupruamaan, kostuessaan liimasta.

Leikataan ylimääräiset paperit pois, sakset hieman sisäänpäin kallellaan.

Leikkausvaiheessa tarkistan kapussit tarkemmalla silmällä ja erotan joukosta epäonnistuneet. ( Kolme lintuaiheista sai hylkytuomion.)

Tässä useampi minikupla jäänyt lasin väliin. Nuo kuplat erottuu erittäin hyvin valkoiselta pohjalta..

Kukkakuviosta ja hieman värikkäämmästä kapussista ei minikuplat erotu läheskään niin helposti.
(Tässä kappaleessa siis ainakin yksi osui omaan silmään, mutta ei silti näy häiritsevästi.)

Onnistuneista kappaleista tarvittaessa viilaillaan paperin leikkausjälkiä siistimmiksi. Varo naarmuttamasta lasia.

Etsitään laseille sopivat korupohjat.

 Sitten levitetään liimaa kuvan takapuolelle.

Suurinpiirtein tämän verran. Ja liimataan korupohjaan, pidetään hetken verran kiinni, että alkaa kuivumaan suoraan.

Laitan korupohjat usein jatkokuivumaan mahdollisimman suoraan. Ettei lasi valuisi ihan alareunaan ennekuin kiinnittyy tarpeeksi. Lasikapussit on yleensä aavistuksen pienempiä kuin korupohja, jotta lasi varmasti mahtuisi hyvin, joten tilaa alas valumiseen usein jää.

Kuvat muuttuvat uudelleen maitomaisiksi tässä vaiheessa, kun liima tavallaan kuivuu kokonaan uudelleen. Myös siis se ensin laitettu lasin ja kuvan välinen liima.

Sitten katsellaan sopivat nauhat kapusseihin valmiiksi.

Ja odotellaan kapussien kuivumista/maitomaisuuden häviämistä, joka saattaa kestää jopa 1-4 vrk. Riippuen lämpötilasta, kosteutesta, kapussin koosta, liimaan määrästä.. tähtien asennosta..? :) (Nämä kuivuivat reilussa vuorokaudessa.)

 Kuivuneet, valmiit.
( Nämä kuivuneista kapusseista otetut kuvat ovat vähän epäonnistuneet, kun kapussien kuvat näyttävät yhä maitomaisilta, vaikka ovat kyllä kirkastuneet ja selkeät verrattuna ei-kuivuneisiin versioihin.)
Kuvaamisesta on tosiaan välillä tällaistakin hyötyä, kun huomasin vasta tässä vaiheessa vielä yhden epäonnistuneen kapussin: 


Alussa minulla oli siis 6 kukan kuvaa ja 6 kuvaa linnuista langalla. Valmiiksi asti koruja syntyi kuitenkin 4 kpl kukan kuvalla ja 2 kpl lintuja langalla. 
Kannattaa siis varata heti alkuun jo muutama ylimääräinen kappale kuvia ja lasikapusseja. Tavoitteena minulla oli tällä kertaa saada neljä korua valmiiksi asti, lahjaksi menevät.*****


Nämät isot purjelaivat (30x20mm) sai kuivua jopa 4 vrk ennenkuin kuva oli kirkastunut.

Toinen tyyli tehdä lasikapussikoruja on tämä, jossa jätetään korupohja kokonaan pois ja liimataan kuvan taakse vain riipuslenkki. ( vai mikä sen nimi on..)
Näihin olen kuvan taakse laittanut ensin siveltimellä kerroksen Glamour Seal liimaa, jotta suojaisi/"sinetöisi" kuvan, eikä värit pääsisi varmasti leviämään. Sen jälkeen laitoin kerroksen Lilly D's High Definition Glass Epoxya, joka kestää paremmn ihoa vasten, koska ei ole vesiliukoista. Ja sen kuivumisen jälkeen liimasin riipuslenkit pikaepoksilla. Hyvin kävisi riipuslenkin liimaamiseen myös tuo samainen hitaammin kuivuva Lillyn Epoxikin tai vaikka E4000-liima.

*****


39 kommenttia:

 1. Kiitos:)
  Mitäs teet niille epäonnistuneille? Saatko uusiokäyttöön jollain konstilla vai meneekö roskiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamia olen säästänyt, jos joskus keksin uusiokäyttöä esim. magneeteiksi. Magneetteina ei ole ihan niin tarkkaa laadun kanssa, kuin mitä koruina käytettäessä. Ja semmoiset kappaleet jotka on vähän rajatapauksia, olen laittanut ale-hintaan myyntiin, ja maininnut että mikä siinä on mennyt pieleen, ettei tule yllätyksenä kotona sitten, jos alkaa tarkemmin tutkailemaan.
   Mutta siis aika moni epäonnistunut on löytänyt tiensä suoraan roskiin..

   Poista
 2. Uskomatonta ja jännittävää. Kuvaan omaa ihanaista koruani juuri blogiini. KIITOS ---- IHANA

  VastaaPoista
 3. Hyvät ohjeet olet tehnyt, kiitos!
  Nyt kynnys lähteä itse kokeilemaan on huomattavasti pienempi :)

  VastaaPoista
 4. No huh, kova homma ollut sulla tehdä tämä tutorial. Tosi mielenkiintoista nähdä nuo työvaiheet, tämä laji kun on mulle ihan vieras.

  VastaaPoista
 5. Siistiä ja järjestelmällistä toimintaa! Hyvä ohjeistus ja kauniita kapusseja näyttää syntyvän edelleen :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos ohjeesta, ovat selkeät ja kuvattu tosi kivasti!!! Nyt uskaltaudun kokeilemaan itsekin. Erityiskiitos myös vinkeistä minkälaisia tuotteita kannattaa käyttää ja mistä esim. Suomessa saa noita tarvikkeita. Mukavaa kun jaat osaamistasi! Menestystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavia testailuhetkiä! Nykyään käytän harvoin enää tuota sivellintä liiman levittämiseen, mutta ilman sitä en olisi päässyt alkuun ja oppinut kuinka vähän ja mihin kohtiin liimaa kannattaa pullosta suoraan laittaa :)

   Poista
 7. hyvät ohjeet! täytyy ehdottomasti kokeilla. Mitähän liimaa kannattaisi käyttää kun tuossa videolla tuo liima on kirkasta eikä pilaa sitä kuvaa mutta jos käytän tuollaista valkoist aliimaa niin eikös se peitä koko kuvan sieltä :O mä en oikein ymmärrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liimoja toki on erilaisia, tuo on sellaista joka kuivuu täysin kirkkaaksi. Ei toki perus erikeepperit taida olla semmoisia.

   Nyt täytyy vain kokeilla erilaisia liimoja. Hieman kynnystähän saattaa olla siihen, että tilaa tuota käyttämääni liimaa ulkomailta, mutta monen käyttämäää Diamond Glazea (tai vastaavaa) myydään varmasti monessakin askartelukaupassa ja netissä esim. täällä :
   http://www.bohemiadesign.fi/index.php?url=/verkkokauppa/tuote/nayta/354/4383

   Toisen bloggaajan olen myös kuullut käyttäneen näihin ihan jotakin peruspikaliimaakin, sitä en ole itse kokeillut.

   Poista
 8. Kiitos ohjeista! Olen itse innostunut oikein urakalla lasikapussikorujen tekemisestä ohjeiden löytymisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä viestistäsi ei olekaan montaa kuukautta ja mikä draivi sinulla onkaan nykyään päällä!! Hieno juttu!

   Poista
 9. Hienot ohjeet ja tosi kivat korut! Korupohjia ja lasikapusseja saa muuten myös Helmiharakasta www.helmiharakka.fi.

  VastaaPoista
 10. Kiitos ohjeista ja linkeistä! Olen pitkään ihmetellytkin miten nuo tehdään, joten nyt on mahdollisuus alkaa opettelemaan kunhan keksin sopivia kuvia :)

  VastaaPoista
 11. Kiitos tästä koukuttavasta ohjeesta! Pakko oli kokeilla, ja aaargh kun menee hermo liimauksen kanssa! Ostin sieltä Kirjohelmestä kapusseja ja riipuspohjia, ja olin myös liimaa vialla. Suositeltiin sitä heidän Hypo- Cement liimaa kapusseille(kin). Pettymys oli aika suuri, kun siinä oli sellainen todella pitkä ja terävä kärki, mistä liimaa pursotellaan. Todella epäkäytännöllinen 25mm kapussin liiman levityksessä ja jättää kyllä melkoisesti ilmakuplia. Voi miksi Suomesta oikeasti ei saa kunnon liimoja? Mitä nyt olen blogeja vilkuillut, niin kapussikoruja tekee tosi moni! Itse haluaisin lopputuloksen olevan hyvä, ja ikävä kun lasin alle jää kuplia, tai sitten sellaista "hopeista" hötöä. Se näkyy kun kapussia kääntelee. Minun liimani ei ole vesiliukoista, johtuukohan siitä? Yhdessä blogissa tosiaan kerrottiin Kiilto-liiman käytöstä, pitääkö seuraavaksi kokeilla sitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydellisten (semmoisten että kuva on "sulanut" kiinni lasiin) lasikapussikorujen tekeminen on kyllä hasteellista. Ja voin kuvitella, että sillä hypo-cementillä ei saa hyvää jälkeä aikaan! Haituvia minulla tulee ainakin silloin, kun liima on ehtinyt yhtään kuivumaan/tekemään kalvoa pintaansa. Ja suoraa pullosta pursottaessa sitä kuivunutta liimaa irtoaa helposti kärjen reunoilta, jos ei sitä pidä puhtaana.

   Itse olen ajatellut seuraavaksi kokeilla kalustelakkaa tai erilaisia pikaliimoja..

   Poista
 12. Kiitokset ohjeesta, sai innostumaan asiasta vaikka terminä koko kapussi oli aivan uusi! Oletko kokeillut Glossy accents-liimaa, toimisikohan näissä? Osaatko sanoa, riippuuko itse tulostettujen kuvien musteen leviäminen liimasta vai printtipaperista - itse kerroit käyttäväsi mattapintaista valokuvapaperia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi myöhäinen vastaus, jostain syystä en ole saanut taas ilmoitusta viestistäsi sähköpostiini. Mainitsemaasi liimaa en ole kokeillut. Oletko jo ehtinyt kokeilemaan? Mielenkiintoista olisi kuulla miten toimi :)

   Poista
  2. Niin ja leviäminen saattaa omien kokemusten mukaan johtua kummastakin, liimasta ja paperista. Liima saattaa kuivua liian hitaasti tai olla sellaista, joka liuottaa musteen (erityisesti usein itse tulostettuissa kuvissa ongelma) ja kiiltäväpintaisen valokuvapaperin kiiltävä osuus reagoi myös usein väärällä tavalla liiman kanssa.

   Sen enempää kemiaa osaamatta, en osaa syymekanismeja kertoa, mutta näin kokemuspohjalta toimii näin.

   Poista
 13. Kiitos tästä opastuksesta. Olen aikonut tehdä kyseisen korun ystävälleni hänen koirastaan ja näillä ohjeilla vältyn ainakin kymmeneltä virheeltä, jotka olisin tehnyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos virheitä pystyy ohjeillani välttämään. :) Tuliko eteen vielä jotain muita kompastuskiviä vai joko joku on valmis?

   Poista
  2. Nolona täytyy myöntää, etten työkiireiltäni ole vielä edes ehtinyt aloittaa, mutta etsin kauan ja hartaasti lasikapussiohjetta ihan suomenkielellä ja tämä oli ainoa laadukas, hyvä ja selkeä opastus :)

   Poista
  3. No jopa vihdoin sain aikaiseksi :D Kiitos vielä hyvästä ohjeesta. Minun näpräilyni tulokset voi katsoa täältä: http://seralize.blogspot.fi/2015/05/lasikapussikorut.html

   Poista
 14. Moi, millä saat kuvista juuri oikean kokoisia tulostettua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkin valmiit kuvat ovat suoraan oikean kokoisia, mutta suurimman osan ja kaikki omat kuvat tietysti täytyy muokata, ja sen olen tehnyt ihan wordillä.

   Poista
 15. Moikka. Oletko kokeillut Deco Artin kleber&lack liimalakkaa? Kuvani alkaa levitä vaikka on jo parinpäivää vanha tuloste. Mistähän nyt kiikastaa? Oletko modpodgea kokeillut, olisiko se hyvä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kemia ei ole vahvinta alaani, joten tarkemmin en osaa selittää miksi, mutta jostakin syystä vain osa liimoista sopii mustesuihkutulostimella tulostetuille kuville. Useamman päivän kuivuminen saattaa tosiaan parantaa yhteensopivuutta, mutta ei aina. Varsinkin jos liiman kuivuminen kestää kauan ja kuva ehtii "liueta/muhia" liian kauan. Modpogesta minulla ei ole kokemusta.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Pitäisikö kuvan ja kapussin antaa kuivahtaa kunnolla ennen korupohjaan liimausta? Laitoinkohan liian aikaisin...

   Poista
  4. Kapussin ja kuvan välisen liiman pitäisi olla nopeasti kuivuvaa ja parempi antaa kunnolla esim. seuraavaan päivään) kuivua. Näin voi vähentää leviämisriskiä mutta ei silti aina riitä.. Sitten kun kapussin kuvineen liimaa vielä korupohjaan, aiheuttaa se liima usein vielä kuitenkin uudelleen myös kapussin ja kuvan välisenkin liiman uudelleen kostumisen. Tät välttääkseni olen mahdollisuuksien mukaan liimannut kapussin korupohjaan kunnollisella kaksipuoleisella tarralla. Riippuu vähän käyttötarkoituksesta ja korupohjasta onko riittävän tiukka kiinnitys.

   Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 16. Kiitos sinulle vinkeistä. Pitää yrittää vielä näillä vinkeillä, ja eri liimoilla! Minkälaista kaksipuoleista teippiä olet käyttänyt, arkkeina vai ihan teippirullasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toibottavasti saat onnistumaan!
   Askartelukaupasta olen ostanut arkkeina myytävää kaksipuoleista tarraa. Parempaa kuin perus rullatavara.

   Poista

Kiitos kommentistasi!