lauantai 23. marraskuuta 2013

näin tein sen -älypuhelinpussukka-

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa! Kuvia ja pituutta siis tässä ohjeistuksessa riittää. Lyhyempiä ja simppelimpiä ohjeistuksia löytyy netistä jo sen verran, että ajattelin tehdä ompelijoille nyt oikein tyhjentävän ohjeistuksen, josta ei jäisi piiloon yksikään minun tietämäni niksi.

Noniin, aloitetaan:Kangaspalat leikkaan näihin pussukoihin aikoinaan tilkkutyötarkoituksiin ostamallani pyöröleikkurilla ja viivaimella alustan päällä. Kaksi palaa päällikankaasta, kaksi vuorikankaasta ja kaksi tukikankaasta. 

Tukikankaan päällikankaaseen leikkaan hieman pienemmäksi kuin varsinaisen kangaspalan. Silittäessä näin parempi. Käyttämäni tukikangas täältä. Päälli- ja vuorikangas täältä.


1. Tukikangas silitetään päällikankaaseen ja valitaan sopivan värinen vetoketju. Vähän pidempi kuin kangaspala, tässä 20cm. Suosittelen ehdottomasti YKK:n vetoketjuja, joita itse olen ostanut Nappikauppa Punahilkasta.
2.-3. Vetoketjun ompelua helpottamaan käytän tuota Stylefix-teippiä. Nuppineulat toki myös toimii ja ilman mitään kiinnitystäkin pärjää. Teipin laitan vain tuolle vetoketjun päällipuolelle, koska ommelleessa usein tuo päällipuoli meinaa syöttyä nopeammin kuin alapuoli. 


1. Päällikangas liimataan/kiinnitetään vetoketjun reunaan niin, että vetoketjun hammastus jää alle.
2.-4.. Käännetään ympäri ja laitetaan vuorikangas päälle.


1. Ommellaan vetoketjupaininjalalla kerroksen yhteen, päällikangas ylimpänä. Tikinpituus 2,5.
2. Tarkkaillaan että vuorikangas pysyy paikallaan, eikä luistele alta pois.
3. Käännetään päällikangas auki.
4. Ommellaan päällitikkaus hieman pidemmälle tikinpituudella lähelle vetoketjua. Tikinpituus minulla usein joko 3,2 tai 3,5. 


1. Painetaan vuorikangas auki.


1.-2. Sitten kiinnitetään toiselle puolelle vetoketjua päällikangas..
3.-4. .. ja vuorikangas.


1.-2. Ommellaan kerrokset kiinni ja muistetaan varmistaa että liimaamaton vuorikangaskin pysyy paikallaan.
3.-4. Painetaan päällikangas auki ja ommellaa tikkaus vetoketjun viereen.


1.-2. Painetaan toinenkin vuorikangas auki.
3. Muistetaan avata tässä vaiheessa vetoketju puolilleen tai 2/3 auki ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä.


1. Tässä päällikankaat ja vuorikankaan on käännetty oikeat puolet vastakkain. Erityistä tarkkuutta kiinnitän vetoketjun kohdistamiseen vastakkain. Tässä vaiheessa ei ole mitään merkitystä vaikkei päällikankaat ja vuoret ihan kohdistuisikaan, kunhan vetoketju täsmää.

Ompelen nämä pussukat aina näin. Aloittaen vuorikankaan lyhyeltä sivulta, noin puolivälistä ja jättäen tuohon sivuun kääntöaukon. Vetoketjun avoinaiset päät ovat oikealla ja kiinnioleva pää vasemmalla.

Paininjalan reunan pidän kankaan reunanmyötäisesti ommellessa. Saumanvaran leveyttä säädän neulan asentoa muokkaamalla. Oma paininjalkani on n. 0,9cm levyinen ja se on mielestäni aika iso saumanvara, niinpä olen vuoren puolella valinnut neulan asennoksi yhden pykälän verran oikealle.
Jotta vetoketjun päät asettuisivat mahdollisimman nätisti, olisi niiden oltava kohdakkain niiden yli ommeltaessa. Usein tuo päällipuoli pyrkii luiskahtamaan liian aikaisin paininjalan alle, niinpä pidän sitä reilusti taaksepäin venytettynä/väännettynä.

Muutama edestakastikkaus tässä vaiheessa ei ole pahitteeksi, jotta pääty kestää.


Päällikankaan puolelle siirryttäessä näppään neulanasentoa vielä pykälän oikeammalle, jotta saumanvara päällipuolella on hieman pienempi kuin vuorikankaan puolella. Näin valmiissa työssä vuoripussukka asettuu nätimmin sisälle, kun on hieman pienempi kuin päällipussukka.


Neulanasento tulisi muistaa korjata sitten taas takaisin, kun siirrytään takaisin vuorta ompelemaan..Hetipian vetoketjun ylittämisen jälkeen lisään tuotemerkin tai muut nauhan pätkät. 
Näin valmiissa tuotteessa merkki asettuu samaan päähän kuin vetoketjun vedin kiinniollessa.
Edestakastikkaus merkkien päälle.

Tässä vaiheessa ompelua taas varmistetaan, että vetoketju on kohdallaan.

Kankaiden kohtaaminen ei ole välttämätöntä, kunhan se vetoketju asettuu nätisti. 


Sitten lähestytään toista kriittistä kohtaa, vetoketju kohtaa, jossa hammastus on kiinni.


Tässä vaiheessa kannattaa hidastaa ja tarvittaessa kääntää käsin pyörästä, jotta saa vetoketjun ylityksen menemään sulavasti, ja niin ettei neula osu juuri siihen vetoketjun hammastukseen. Tässä päässä vetoketjua saa vääntää ommellessa niin, että päällipuoli taittuu taaksepäin, koska se pyrkii työntymään liikaa eteenpäin.

Tarvittaessa vetoketjua saa pitää kummaltakin puolelta kiinni, jotta se pysyisi mahdollisimman pystyssä/suorassa. Muutama edestakastikkauskin on suositeltavaa vetoketjun kankaan puolella, jos vaan onnistuu..


Ja siitä yli vaan ja ompelemaan pussukka loppuun.


Edestakas tikkaus vielä loppuun.

Siistitään reunat, ohennetaan tarvittaessa saumanvaroja erityisesti kulmista ja leikataan ylimääräiset vetokejun päät pois. (Vetoketju kannattaa leikata yhden kahden hampaan verran kauempaa kuin saumanvara.)

1.-3. Painetaan kulmat, saumat ja vetoketjun kohta kevyesti auki pussukan olleessa vielä nurin. Käännetaan pussukka oikeinpäin kääntöaukon kautta.


Vetoketjun kiinnioleva pää painetaan (voimakkaasti) auki vetokejun päätä työntämällä kohti kulmaa.


Painetaan vetoketjun avoinna oleva pää littanaksi.


Ja vielä muutkin saumat auki vaikka puikkoa apunakäyttäen.


1.-2. Kääntöaukon saumanvarat sisäpuolelle ja haluteessaan nuppineulalla kiinni.
3.-4. Ommellaan kiinni mahdollisimman läheltä reunaa. Kangas syöttyy paremmin kun aloittaa tuolta ylhäältä.


Työnnetään ja asetellaan vuori pussukan sisälle.


Tarkistetaan vetoketjun päät. Vetokejun avoimessa päässä vuorikangas nousee vähän ylöspäin, mutta se ei haittaa, kunhan pääty ulkoapäin asettuu nätisti.


Tämän näköinen vetoketjun avonainen pää tulee tällä ohjeella.


Tämän näköinen vetoketjun kiinnioleva pää tulee tällä ohjeella.


Ja tadaa!! Älypuhelinpussukkasi on valmis!

Pussukkaa voi vielä tuunata esimerkiksi tällaisella sävysävyyn olevalla avainlenksulla kulkemaan mukana silloinkin, kun ei ole housuissa taskua.

Lenksu kiinnittyy kätevästi tuotemerkkiin.

****

Kommentit ohjeen hyödyllisyydestä, kehitysehdotukset jne ovat tervetulleita! :)

13 kommenttia:

 1. Onpa isotöinen mutta iki-ihana. Kiitos upeasta ohjeesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isotöiseltä varsinkin vaikuttaa, kun näin perustellisesti on maininnut joka kohdan :)

   Poista
 2. Huippaa kun jo ohjetta katsoo, mutta ihanan tarkka ohje :) Moni varmaan ilahtuu tämän ohjeen saadessaan. Passaan arvonnan kun ei tuota älypuhelinta ole, mutta huikeat on sun kävijämäärät - onnittelut siitä ja menestystä kaikilla saroilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Pituutta ohjeella tosiaan on ja arvontaan voi toki osallistua, jos tietää esim kenelle antaisi pussukan lahjaksi..

   Poista
 3. Mukava nähdä miten näitä tehdään :) Työtä kyllä riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarpeeksi monta kun tekee, niin ei tunnu enää ihan niin isotöiseltä. :)

   Poista
 4. Kiitos ohjeesta! Ehkä nyt saan nätisti ommeltua nuo vetoketjun kohdat, kun niiden oikeaoppista ompelua en ole oikein hallinnut ennen. Mahtavaa, että sait ohjeen tehtyä näinkin pian siitä kun sitä pyysin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielessä ollut ohjeen tekeminen jo pidemmän aikaa kun satunnaisesti kyselyjä siitä saanut, mutta nyt sinun pyyntösi sattuikin hyvään hetkeen ja intouduin vihdoin tekemään. :)

   Poista
 5. Loistava opastus! Ompeleminen on minulle ihan avaruustieteeseen verrattavaa, mutta näin selkeällä ohjella jopa löisin vetoa osaavani tehdä jonkunsorttisen pussukaksi luokiteltavan kappaleen, jos tiukka paikka tulisi :D
  Mutta onpa pieni pussukka todella suuritöinen ja monivaiheinen, vaikka lopputulos kyllä onkin komea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos täsmällisesti noudattaisit, niin luulisi onnistuvan ihan aloittelijaltakin :)

   Poista
 6. Erittäin hyvä ohje. Mistä muuten olet hommannut noita tuotemerkkejä?

  VastaaPoista
 7. Aivan järkyttävän isotöinen, ikinä en edes yrittäisi. kun ei kuitenkaan noin siistiä ja nättiä osaisi. Oot tosi taitava.
  Paula L.

  VastaaPoista
 8. Ihana pussukka! Onko tuohon vaikea yhdistää pikkutasku vielä takapuolelle? Kuten oletkin jossain toisessa postauksessa tehnyt. Taitava olet!!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!