tiistai 26. marraskuuta 2013

Leivontakärpänen osa 3

Leivonta innostus ei ota loppuakseen..

Ystäväni leipoi ruisleipää ja niin innostuin minäkin.

Netissä on ohjeita jos jonkinlaisia, mutta kyllä sitä juurta sain kypsyteltyä ja neljäntenä päivänä näytti jo tältä. Ohjetta katselin TÄÄLTÄ(et) ja TÄÄLTÄ(maa ja kotitalousnaiset).

Valmiina leipomaan!

 Tässä kuplivassa vellissä on siis jo lisätty juureen litra vettä ja 6dl ruisjauhoja edellisenä päivänä.

Taikina jäi todella löysäksi kaikkien ohjeessa mainittujen jauhojen (2l) lisäämisen jälkeen. Arvoin vähän, että lisäisinkö kuitenkin vielä vai en. Jätin kuitenkin tämmöiseksi.


Jauhoja vähän päälle ja keskelle risti. Pari leivinliinaa päälle ja annetaan rauhassa kohota. Taikinakulho oli 5l vetoinen.


Parin tunnin päästä taikina näytti tältä. Todella hyvin kohonnut, ei ainakaan ollut liian paljon jauhoja estämässä kohoamista. Siitä kun varoiteltiin.


Leivän muotoisiksi pyörylöiksi muotoiltuna ja pari tuntia jälleen kohonneen, nyt uuniin menossa. Esilämmitys 250astetta, 200 asteessa n. 1 tunti.

Hieman repeili kuitenkin paiston aikana. Nämä ei varmaan haittais vaikka jäis yöksi liinan alle kohoamaan ennen paistoa.

Taikinajuuri, jonka otin talteen, on ainakin elinvoimainen.. 2dl taikinajuurta 3dl astiassa.

Namnam.

Sitten vain juurta kypsyttelemään sielläkin!

***


Tässä oli vähän erilainen pohja, kiva kokeilu ja eipä ole montaa kertaa muutenkaan pizzaa tullut tehtyä, niin pääsee tänne blogiinkin

***


Ensimmäinen kerta elämässä -leipomus tämäkin. Hyvää tuli.

***


Juustopiirakka
Koitin tuhota aurajuustojämiä jääkaapista siskoni iloksi. Hyvää kuulemma tuli :)  ( Niin ja sitä juustoa jäi vielä, siksi tuo koitin tuhota.. )


***

Ystäväni tuli käymään ja minulla oli ohjelmaksi suunniteltu mitäs muutakaan kuin leivontaa. :) Macarons resepti testiin. Näitä macaroonseja on vähän joka blogissa ollut, ja kauan vannoinkin etten aio edes kokeilla, mutta pitihän se sitten kuitenkin. Nooh, eka ois voinut aloittaa siitä, että maistaa jonkun muun tekemiä. Nämä leivokset ei meinaan ollut minun makuuni. Kauhee homma ja sitten en ees tykkää :D

Muutama kuva työvaiheista:

 Ei huiput laskeutunut...


 Neutraalin värisiä ja mintunvihreitä.

... mutta muuten ulkonäkö oli ihan ok paiston jälkeen.


 Väliin pursotettiin simppeli sitruunarahka-tomusokeritäyte.


 Namnam! ..tais sitten ei :) Kyllä nämä varmastikin maistui ihan siltä miltä pitää, mutta ei vaan tuo mantelimarenki oikein ollut minun makuuni.

Työkaverit kiittää kun tämmösiä sinne vie. Ens kerralla jotain herkullisempaan, ehkä?

***


Neljän letin leipä
Ohje: Leivotaan  nro 6/2013

Nam nam. Tämä oli testi leipä jouluksi suunnittelemastani leivonnaisesta. Sopii hyvin juhlaleiväksi ruokapöytään. Taikina todellakin oli elastista ja kiinteää vaivaamisen jälkeen! Olin varma, että lopputulos ei voi olla muuta kuin kivikova pitko, mutta pitkät kohotusajat tekivät ihmeitä. Pehmoista vehnäleipää tuli.

*****

Muistathan osallistua arvontaan!

2 kommenttia:

  1. Voi mahdoton, ihana leivontainnostus sinulla :D
    Näyttää hyvältä ja melkein voi tuoksunkin tuntea täällä!

    VastaaPoista
  2. Hurja leivontainnostus! :) Ihanan näköinen tuo ruisleipä. Mä tykkään, kun pinta on repeillyt ja rosoinen. Itse en ole kyllä ruisleipää koskaan tehnyt.
    Mäkin olen vain kerran maistanut yhden macaronsin ja en oikein muista miltä se maistuu. Sinun leivokset kyllä näyttävät tosi herkullisilta. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!