perjantai 12. lokakuuta 2012

Erään sudenkorennon tarina

Tervetuloa helminurkkaukseeni kurkistamaan, miten yksi avainnauha valmistuu.
Ja niin kuin tavallista käsityöharrastukselleni, liikkeellä ollaan illan/alkuyön pimeinä tunteina.Samainen nurkkaushan toimii myös ompelupöytänäni ja kun ei ole noille koneille oikein muutakaan paikkaa, niin jonkinmoisina aputasoina saavat toimia silloin, kun levitän helmitarvikkeet esiin.

Lokerikkoja helmineen ja tarvikkeineen, helmityöalusta ja erilaiset pihdit ovat kaikki tarpeellisia ja hyvä olla ihan lähietäisyydellä. Kuvasta rajautuu pois yläpuolella oleva hylly, jossa on tarpeellisia osia myös lisää kädenulottuvilla.

Helmityöalustalle kokoan yleensä summassa niitä helmiä ja tarvikkeita, mitä olen ajatellut tulevaan koruun. Ajatustyötä ja suunnittelua siis on yleensä tapahtunut jo ennakkoon, ennen kuin pääsee hommiin.

Älkää häiriintykö alustalla olevista muista tarvikkeista ym. Ne on jääny edellisistä töistä tai ovat vielä suunnitteluasteella..

Yleensä urakoin sarjatyönä puolivalmiiksi kuparilangasta noita kieputeltuja piikkejä, joita sitten odottelee tuolla helmityöalustan keskilokerossa valmiina. Ovat sen verran kuluvaa ja paljon käytettyjä osia minulla, että hyvä olla puolivalmiina.

Sarjatyönä tykkään tehdä muutenkin nämä "yksiköt", laitan siis piikit kaikkiin helmiin kerralla valmiiksi  ja sitten väännän kaikki, leikkaan ylimääräiset langat pois kaikista ja viimeistelen kaikki yksiköt kerralla.

Tässä valmiita yksiköitä odottelemassa.

Sitten vielä tarkempaa järjestystä suunittelemaan.
Alhaalla pyöreä linkki, joka toimii eräänlaisena "keskuksena". Siitä sitten oman maun mukaan järjestelen näitä valmiiksi tekemiäni yksiköitä ja linkkejä ym. Ylimääräisiäkin osia tällä kertaa tuli runsaammin, kylläkin ihan tarkoituksella, kun oli tarkoitus tehdä vielä toinenkin saman sävyinen nauha. Samalla vaivalla..

Tällä kertaa siis helminä on 8mm tummanvihreitä lasi- ja lamppuhelmiä. Hopeoituja linkkejä keventämässä yleisilmettä.

Tykkään yhdistää nämä yksiköt ja linkit kestävillä välirenkailla, jolloin koru on notkea ja toisaalta renkaat tuo myös keveyttä koruun.

Ompelupöytääni olen merkannut senttimitat, josta saa helpostitarkistettua avainnauhan pituutta avainnauhan valmistuessa.

Valmis koru.

Kuvattuna heti valmistumisen jälkeen "apupöydällä".

Tässä muutama ehkä vähän edustavampi kuva vielä.
Sudenkorentoriipuksen kanssa toimii hyvin pelkkänä kaulakoruna. Niskan kohdalla magneettilukko.Jaahas. Kuvaan olen näköjään laittanut tuon avainnauhaosuuden "väärästä" papukaijalukosta kiinni linkkiin. Toimiihan se noinkin mutta tarkoitus minulla oli kylä toisinpäin..

Että näin syntyi tämä nauha. Ja kun niitä vihreitä helmiä tuli jo kieputeltua tässä samalla valmiiksi, niin seuraavassa postauksessa lisää avainnauhoja todennäköisesti tiedossa.

Tämän sudenkorentoriipuksen kanssa tällaisestä avainnauhasta olen pyytänyt 28€, ilman riipusta, mutta muuten samalla tavalla tehtynä, hinta on ollu keskimäärin 25€. En ole enää jaksanut jokaiselle nauhalle laskea erikseen hintaa, kun huomasin että pyörii kyllä aika tasaisesti 24-26€ välillä. Jos jotenkin erityisen edullisesti tuntuu valmistuvan, niin sitten olen hinnan tarkistanut, kuten myös sillon jos vaikuttaa, että tavallista kalliimpia helmiä/osia olen koruun laittanut.

14 kommenttia:

 1. Olipas mukava ja havainnollistava "prosessikuvaus"! Mullakin on ompelukone samalla tavalla tiellä tai jonkinnäköisenä laskutasona(ja kaiken lisäksi se on rikki).
  Lopputuloksesta tuli tosi kaunis ja käytännöllinen. Ootko ollut tyytyväinen noihin magneettilukkoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo magneettilukot on pienuuteensa nähden ollu tosi hyviä. Ei välttämättä toimi jos on isompi avainnippu ja roikkuvat vapaana. Minulla töissä avaimet kun on rintataskussa pääsääntöosesti, niin ylimääräistä painoa tule ollenkaan.

   Poista
 2. Ihailtavaa järjestelmällisyyttä. Kaunis avainnauha tuli:)
  Itsellä on vain joku käsitys tulevasta, alan katsella ensin helmiä/kiviä ja yhdistellä sävyjen mukaan.Joskus ajatus lähtee ihmisestä,jos on tuttu tilaaja. Lisukkeet tulevat mukaan extempore.
  Ja nykyään porukka haluaa noita puuhelmiä vahanauhassa. Niihinkin olen alkanut tehdä lisukkeita kivistä ja lasista.
  Kiva nähdä työtapoja eri tekijöiltä:)

  VastaaPoista
 3. Hui, melkoista hommaa! Kauniita teet, sen olen huomannut! En ole yhtään näihin perehtynyt.. Mielenkiintoista! Tämäkin on varmaan laji, että tarvikkeita pitää olla ja koko ajan lisää ja lisää ja lisää.. ;-D

  Pyydät liian vähän nauhasta.. nosta hintaa!!! :) Kaverini tekee myös näitä ja käsittääkseni hinnat pyörivät 30e:n paremmalla puolella..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä arvioida jatkossa kriittisemmin tuota hintaa :) ja tarvikkeita tosiaan voi olla aina tarvetta tilata lisää ja erilaisia...

   Poista
 4. Ihana postaus :)
  Monesti itsekseen näitä koruja vääntäessä toivoo, että samalla voisi jutustella koruystävien kanssa..korukerho, hih!

  VastaaPoista
 5. Ihana avainnauha. Opettavainen myös tuo työjärjestys. Mää en oo suuremmin helmien maailmaan perehtyny. Vaan pari rannekorua tehny ihan pujottelemalla.

  VastaaPoista
 6. Voi että on hieno tuo nurkkauksesi. Ja ihana avainnauha tuossa noin vain syntyi. Oi mikä ihana järjestelmällisyys tuossa työskentelyssäsi. Ihmetyttää tuo taitavuutesi.

  VastaaPoista
 7. Jännä nähdä miten erilailla sitä eri ihmiset tekee. Mulla lähtee ajatus ensin pyörimään mielessä ja sitte vaan alotan tehdä, en tee ensin tiettyjä osia valmiiksi ja jos vaijeriin teen jotain alotan edestä keskeltä vaan pujottelemaan ja katon mitä tulee, jos hyvä pujottelen toisen puolen samalla tavalla ja jos ei hyvä teen toisen puolen erilailla ja puran huonon pois. ;D

  VastaaPoista
 8. Juu kyllä täälläkin välillä tehdään ja puretaan. :) Tän kanssa vaan oli niin selvä näkemys minkälaisen haluan ja ei tullu mitään "yllätyksiä", vaan sai kerralla valmiiksi.

  VastaaPoista
 9. Tulinpa vihdoinkin katsomaan tätä ohjettasi, vaikka olen sen olemassa olon huomannut jo aikaisemmin. Millaisesta hopealangasta teet nuo piikit? Minkä vahvuisesta? Ja pitä sille hopealangalle pitää tehdä? Olen vain kuullut, että korupiikkien tekeminen itse on mahdollista, mutta en tiedä miten. :) Se selittää nuo kauniit kieputukset, joita aina koruissasi ihailen. :) Tavallinen valmis korupiikki ei taivu noin kauniisti, ainakaan mun käsissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo käyttämäni kieputus on koruilun perustekniikoihin kuuluva, jonka opin ensimmäisestä koruilukirjastani mitä luin :)
   Netissä on paljon ohjeita, tässä ensimmäinen, johon pikaisella surffauksella googlessa törmäsin, http://katalinajewelry.blogspot.fi/2012/01/wrapped-loopstutorial-basic-wire.html

   Tavalliset valmiit korupiikit on aika huonoja taipumaan, mutta toisaalta pitävät muotonsa paremmin siinä tarkoituksessa kuin noihin kieputuksiin käyttämäni 0,8mm vahvuinen kuparilanka. Esim. tämä http://www.helmikauppa.com/artistic-wire-kuparilanka-tummumaton-hopea-p-2174.html
   Tuo lanka on niin pehmeää etten sitä yksinkertaisiin korupiikkeihin käyttäisi :)

   Poista
  2. Kiitos vinkeistäsi! :) Olen myös lukenut korukirjoja ja kieputuksia on opetettu, mutta tavallinen korupiikki on tosiaan turhan jäykkä vasta-alkajan kieputettavaksi.

   Poista

Kiitos kommentistasi!