sunnuntai 11. elokuuta 2013

Käpypitsiä

Ensimmäiset harjoitteluni:

Lupaavaa...


Tätä kirjaa ja useampaa youtube-video on tullut katseltua tarkkaan.
Suomessa käpypitseilyä kutsutaan myös Frivoliteksi, englanniksi käpyily on tatting.

Todella hyvä nettisivusto käpypitseilyn opetteluun on tatted treasures, jos enganti vain luonnistuu. Googlettelmalla (tatting, jne..) löytyy myös paljon muita hyviä blogisisvustoja ja youtube-videoita ihan perusjuttujen opetteluun.

Alkoihan niitä nirkkoja renkaineen pikkuhiljaa syntyä.
Harjoittelu lankani oli vain onnettoman ohutta, kokoa 20. Virkkuukoukku nro 1 taitaisi olla tuolle langalle sopiva.

Edistystä, edistystä.
Seuraavaksi opin siis yhdistämään nuo renkaat nirkkojen avulla.


Sitten päästiinkin jo perusperhosen käpyilyyn.
(Ei nyt ihan priima yksilö tämäkään tuon väljän keskustan vuoksi :))


Renkaita ja kaaria.
Alussa keskittyminen herpantui ja ensimmäinen rengas jäi roikkumaan ilmaan..


Tässä harjoituksessa taas opettelin lisäämään tuon pikkurenkaan keskelle kaarta. Tarvitsisi vähän enmmän toistoja, että saisi tasaisempaa jälkeä.


Lankana minulla näissä harjoituksissa oli siis Anchorin Mercer Crochet #20. Tykkäsin kyllä laadullisesti. Ei rispaantunut tai kulunut ja kesti hyvin tiukkojen solmujenkin purkamista uudelleen ja uudelleen.. Yhtään paksumpana versiona ei vain valitettavasti löytynyt tuosta lähikäsityöliikkeestä.


Edistyneempää tekniikkaa oppikirjani mukaan edustaa jo nämä jaetut renkaat. Kivannäköistä jälkeä tällaisten renkaiden avulla mahdollista saada.
Kuvassa näkyy myös ostamani sukkulat. Toinen on varustettu kiinteällä virkkuukoukulla ja irrotettavalla puolalla, toinen taas on ihan perusmalli. Kummallakin pituutta noin 7cm. Puolensa tuntuisi olevan kummallakin, mutta ykkössukkulana pitäisin tuota virkkuukoukullista mallia, kun se aina mukana kulkeva koukku on niin kätevä.


Tämmöisiä sain siis aikaan usean tunnin uurastuksen jälkeen. Aika hidasta on siis varsinkin näin alkuun ja vaatii melkolailla kaikenkeskittymisen, ei mitään telkkarinkatselu oheishommaa. :) Jos tekniikka on ihan vieras, niin ahkerasti suosittelen selailemaan tuota kirjaa ja/tai nettiä ennenkuin ottaa sukkulaa käteensä, jos vain malttaa..

21 kommenttia:

 1. oijoijoi... äitini ja siskoni tuon taidon opettelivat joskus parisenkymmentä vuotta sitten. äiti ei enää ole sitä minulle opettamassa, mutta pitää alkaa isoa siskoa kärttämään opettajaksi... on se vaan niin kaunista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunista on :) Kannattaa opetella jos vain yhtään innostusta riittää.

   Poista
 2. oho, onpa pikkutarkkaa hommaa! Mutta tulee kivaa jälkeä :)

  VastaaPoista
 3. Tuohan näyttää hyvältä! Kyllä Se uurastus palkitaan :o)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ja mahdollisuudet tuntuu olevan rajattomat.

   Poista
 4. Wau. Tuo on kyllä kauneinta ikinä. Minun hermot vain ei riittäisi. Tuota upeaa pitsiähän voi yhdistää vaikka mihin. Ei voi kuin ihmetellä, miten monipuolinen olet. Mukavaa päivää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Katsotaan kuinka pitkälle mun hermot riittää..

   Poista
 5. Ohhoh! Onpas kaunista pitsiä:) En ole kuullutkaan käpyvirkkauksesta, pitääpä avata google.

  VastaaPoista
 6. Kaunista! En ollut tästä tekniikasta ennen kuullut, mutta olen kyllä noita pitsejä nähnyt. Mitähän kaunista sä näistä vielä teetkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihan vasta tähän törmäsin, tai siis olen aiemmin luullut että jotenkin nypläämällä tehdään. Se nypläys kun on yhtä vieras taito kuin mitä tämäkin oli.

   Poista
 7. Ompa tässäkin taas yksi ihana -ehkä opettelen sitten joskus kun on aikaa- taito!
  Kaunista :)

  VastaaPoista
 8. Ihanaa, säkin löysit tämän pitsi-ihanuden. Mäkin. Eilen teine juuri samanlaiset kokeilut, mutta neulalla. Kiva touhu ja kaunista tulee. T:) Koralli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkulalla tehdyt ohjeet pompsahti eteen ensimmäisenä, niinpä alotin sillä sukkulalla. Ehkä joskus kokeilen myös sillä neulallakin.

   Poista
 9. EI, EI, EI.... ei saa antaa uusia ideoita. Siis uus juttu mullekkin mutta tuohan on upean näköistä ja rajattomat mahdollisuudet... Heti tulee mieleen pari juttua mitä vois tehdä. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisten blogit on kyllä aika vaarallisia paikkoja. Varsinkin jos kärsii ideatulvasta/ajanpuutteesta jo noin muutenkin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!