sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Ompelukone kriisi..

Saanko esitellä vanhan koneeni, käytettynä viisi vuotta sitten ostettu Bernina 1090. Tämä oli todella hyvä kone, eikä edes mikään karvalakki versio. Painoi kyllä paljon, täyttä rautaa taisi suurimmaksi olla. Ulkonäöstä huomaa, ettei ihan tältä vuosikymmenenneltä, (tai sitä edelliseltäkään ole) mutta jos ulkonäöstä ei piittaa, niin erinomainen ja luotettava ompelukone oli. Ja siis nimenomaan oli, niin kauan kuin minuun valtasi valtava tarve saada koneeseen uusi ominaisuus, paininjalan puristuksen säätö. Varsinkin kun enemmän ompelee vaatteita, niin huomaa, että se ominaisuus olisi aika kiva. Ihan hifistelyähän semmoiset jo on, mutta kun, mutta kun....

 No niinpä sitten kävi, että vanha kone lähti jatkamaan matkaa ja meille saapui tämä:


 Hui, tämä on niin hieno etten oikein uskaltanut koskeakaan. Ja minulle tuli jopa hieman kammo, ettenhän osaa enää ommellakaan mitään! Ja siitä seurasi se, että jopa kaipasin vanhaa konetta takaisin!! 

Käsikirjan tankkauksen ja kokeilutilkkujen jälkeen kuitenkin kaipuu vanhaan koneeseen jo alkoi hälventyä. Aloin oppimaan, mitä nämä napit taakseen kätkeekään.

 Ja langoittaahan tämä kone neulankin melkein itsestään..!

Tätä jalkavipua myös olen nyt aikonut opetella käyttää. Olihan tuo siinä vanhassakin koneessa, mutta en sitä koskaan hoksannut ottaa käyttöön. Olen kuitenkin kuullut niin paljon tuon kätevyydestä, että parempi vain nyt opetella.

Sitten voisin sanoa vielä muutaman sanan ompelukonekaupoista ja -kauppiaista. Toivottavasti en joudu ainakaan seuraavaan 20 vuoteen vaihtamaan konetta.. Ompelukonekauppojen maailmassa pätee ihan kummat säännöt ja ainakin minusta ne poikkeaa niin paljon perusmarkettien myyntitavoista, että johan on ihmettelemistä. 

Ihan vaan tiedoksi vielä kaikille siis, että älkää vahoingossakaan maksako sitä summaa, mikä lukee hintalapussa, tai mikä on valmistajan suositushinta. Ensimmäisen tarjouksen kun pyytää, niin hinnasta lähtee helposti neljännes.. Sitten kun ei sitä tarjousta heti hyväksy, niin löytyy tarjous "juuri sinulle"... ja sitten ehkä sekään ei ole vielä se lopullinen hinta.. "Juuri sinulle" tarjousta kannattaa kysyä myös toisestakin liikkeestä.. Mutta pitää sitten muistaa, että kauppiaat ei tykkää, jos kerrot toiselle kauppiaalle, mistä tämmöisen tarjouksen olet saanut.. Ja vielä kun kerran palaat alkuperäiseen kauppaan niin voi olla, että pikkuisen hintaa vielä voidaan viilata. Tai ainakin voit neuvotella reilusti tarvikkeita kaupanpäälle.. Ja sitten kun kaupat on vihdoin saatu sovittua sopuhintaan, niin kaikenlisäksi ei ole toivottavaa, että lopullista hintaa avoimesti muualle kuulutetaan, vaan tämä on ihan meidän välinen hyshys juttu... 

Siis ihan käsittämätöntä! Miten voi tämmöstä salamyhkästä kaupankäyntiä olla ja näin paljon tinkimisen varaa alkuperäisissä hinnoissa. Tuskin tämä on ihan vaan näiden kauppojen juttu, missä itse tällä kertaa asioin. Onko tällaista siis muuallakin?

Noh, loppu hyvin kaikki hyvin. Nyt olen uuden Berninan onnellinen omistaja. Vielä kun oppisin käyttämään kaikkia noita ominaisuuksia :D

4 kommenttia:

 1. tuo automaattinen langanpujotaja on kyllä kätevä! Tai onko se nyt automaattinen mutta kuitenkin :) Itsemmä on joku perus evan satasen ompelukone ja on pelittänyt ihan hyvin. Löytyy perusompeleet ja säädöt. Ehkä kaipaisi parempaa jos pääsisi semmoista testaamaan. Tulee kuitenkin vaatteet ommeltua pääasiassa saumurilla.

  VastaaPoista
 2. Mäkin oon jo pitkään haaveillut uudesta ompelukoneesta, mutta sit aina mietii, että kyllähän mä tolla vanhallakin pärjään ja ehkä sitten joskus, mikä on vähän hassua, kun nyt nuo lapset on pieniä ja nyt sitä konetta juuri (eniten?) käyttäis.. Mutta katsotaan, katsotaan.. ei tää postaus ainakaan helpottanut mun ompelukonekuumetta :)

  VastaaPoista
 3. Onnea uuden koneen omistajalle! Hienolta näyttää tuo sinun masiina, melkein tekisi mieli käydä liikkeessä koeajamassa. Olen huomannut ja kuullut samaa noista ompelukoneliikkeistä - ihan oma maailmansa tuntuu olevan. Surkean palvelun saa usein vielä kaupanpäälle.

  VastaaPoista
 4. Mulla on kyllä kans kokemusta tosta! Käytettyjen ompelukoneiden liikkeessä hinnat oli merkitty oikein selkeästi koneisiin, mutta kun siinä mietin ja pohdin, 190 euroa olikin yhtäkkiä muuttunut 150 euroksi. o_O Mun mielestä se on aika iso alennus. JA SITTEN kun menin ostamaan samasta kaupasta saumuria, 150 euron saumuri olikin yhtäkkiä 100 euron saumuri. Enkä mun mielestä ees hirveesti yrittänyt tingata, mietin vaan itsekseni, onkohan mulla varaa. o_O

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!